Laserleikkuri

Ison omena kirjaston pajassa asiakaskäytössä on Epilog Fusion m2 32 50w co2 -laserleikkuri. Asiakkaat voivat varata sen käyttöönsä kahdeksi tunniksi kerrallaan Varaamo-sivustolla.
Myös Helsingissä, keskustakirjasto Oodissa on laserleikkuri, joka on hieman Espoon versiota tehokkaampi. Sitä pystyy varaamaan täältä.

Laserin käyttökohteita ovat mm. levyistä koottavat rakenteet, korut, pienoismallit, lasinaluset, sapluunat, koristeet, kortit ja kyltit. Laserleikkuriin mahtuu 80 x 50cm kokoisia paloja, maksimikorkeus on 30cm.  
Laserilla ei voi leikata eikä kaivertaa mitä tahansa materiaalia, vaan materiaalin soveltuvuus kannattaa tarkistaa materiaalilistauksesta.

Thingiversestä löytyy 3D-mallien lisäksi malleja laserleikkaukseen. 

Laserleikkurilla on kaksi toimintatapaa, leikkaaminen ja kaivertaminen. Leikkaamisessa laser seuraa tietokoneella asetettuja vektoriviivoja polttaen materiaalin läpi. Kaivertamisessa laserpää tulostimen lailla polttaa halutun kuvan viiva viivalta materiaalin pintaan. Samaan työhön pystyy sekä leikkaamaan, että kaivertamaan. Laser kaivertaa ensin kuvan, jonka jälkeen leikkaa vektoriviivoja pitkin. Lisäksi Ison Omenan kirjaston laserleikkurissa on rotaatiolaite, jolla pystyy kaivertamaan sylinterimäisiin kappaleisiin esimerkiksi hillopurkkeihin tai puusauvoihin.

Laserleikkuri käyttää voimakasta laseria eri materiaalien leikkaamiseen ja kaivertamiseen. Laserleikkurin täydelliset käyttöohjeet löytyvät englanniksi valmistajan sivuilta. Epäselvissä tilanteissa kysy aina henkilökunnalta apua. 

Laserleikkurin peruskäyttö 
 
Laserleikkurin työvaiheet pähkinänkuoressa  
1. Laseroitava työ viimeistellään laserleikkurin yhteydessä olevan koneen Adobe Illustratorilla. Leikkausviivojen vektoreiden paksuudeksi varmistetaan 0.01mm ja tiedosto tallennetaan PDF-muotoon.  
2. PDF-tiedosto avataan Acrobatilla jossa print settingsistä säädetään tulostimen asetukset oikeiksi ja tulostamalla lähetetään työ epilogin työjonoon. Jos materiaalin ja laserin asetukset eivät ole tuttuja kannattaa ennen varsinaista työtä tehdä pieniä koelaserointeja.
3. Epilogin työjonosta esikatsellaan ja varmistetaan työn leikkaus- ja kaiverrusasetukset.
4. Laseroitava materiaali asetetaan laserleikkuriin, laser tarkennetaan oikealle korkeudelle focuksella ja nollapiste asetetaan jogilla.
5. Epilogin työjonosta työ lähetetään laseriin. Laserissa valitun työn kohdalla painetaan “go” ja laserointi alkaa.
 

Laserleikkurin käyttöpaneeli  (kuva alla)
1. Ohjaustatti. Jog-tilassa liikutetaan leikkauspäätä ja asetetaan työn nollapiste käyttäen punaista laseria. Focus-tilassa tatilla nostetaan ja lasketaan leikkausalustaa tarkennusta varten. Job-tilassa selataan työjonoa.  
2. Kohdistusvalo. Laittaa päälle punaisen laserin, jolla kohdistetaan työn nollapiste.
3. Leikkauslaser. Tatilla ohjaten tätä voi käyttää leikkaamaan vapaalla kädellä. Huomaa ettei teho välttämättä leikkaa kaikkien materiaalien läpi.  
4. Valikon selaus. Näillä selataan valikosta eri tiloja.  
5. Näyttö. Tilasta riippuen näyttää eri tietoja.  
Go: tästä leikkuri aloittaa sen työn, joka työvalikossa on valittuna.  
Stop: nappula pysäyttää leikkauspään ja sammuttaa laserin. Vektorileikkauksessa Stop pysäyttää leikkurin sen hetkisen leikattavan vektoriviivan seuraavaan ankkuripisteeseen.  
Jos Stop painetaan kaivertamisen aikana, leikkauspää tekee sen hetkisen kaiverrusviivan valmiiksi ja lopettaa sen päähän vasempaan tai oikeaan reunaan työtä.
Kun leikkauspää on pysähtynyt voi laserleikkurin luukun avata ja työtä tarkastella. Huom, Älä liikuta työtä!
Luukun sulkemisen jälkeen Go nappia painamalla laser jatkaa siitä mihin se jäi olettaen, ettet ole siirtänyt työtä. 
Reset: palauttaa leikkauspään jogilla asetettuun nollapisteeseen.
Kun kesken työn on painettu Stop-nappulaa, reset nappulaa painamalla kone lopettaa koko työn, eikä kesken jäänyttä työtä ole tämän jälkeen mahdollista jatkaa. 

Laserleikkurin tarkennus ja kohdistaminen. 
Lasersäde kohdistuu laseroitavaan materiaaliin linssin läpi, joten laser pitää tarkentaa oikeaan tasoon. Tämä tapahtuu asettamalla alumiininen tarkennuskolmio leikkauspäähän ja nostamalla – laskemalla leikkaustasoa niin, että tarkennuskolmion kärki juuri ja juuri koskee laseroitavaan materiaaliin.  

Leikkaaminen laserleikkurilla.
Laserleikkuri tulkitsee leikkausviivoiksi vektorigrafiikka vektoriviivat, jotka ovat paksuudeltaan alle 0.01mm. Tällaisia tiedostoja voi kirjastossa luoda Adobe Illustrator -ohjelmalla. Ilmaisella Inkscapella voi myös luoda vektoritiedostoja leikkaamista varten.